top of page

Hitta ett jobb i Umeå

Oavsett om det är första gången du letar efter jobb här eller om du behöver en uppdatering, låt oss ge dig en snabb översikt över hur du hittar och ansöker om tillgängliga jobb i Umeå. Detta gäller även för de flesta andra städer i norra Sverige!

Gradient Background

1. Hur du gör dig själv redo

För att ansöka om jobb behöver du några saker. För det första behöver du ett uppdaterat CV samt referenser från tidigare jobb om du har tidigare erfarenhet. Detta kan vara svårt om du inte är ursprungligen från Sverige, men försök att säkra så mycket du kan i form av kontakter, rekommendationsbrev eller arbetsprover för en portfölj. Målet här är att visa upp dina erfarenheter och styrkor för arbetsgivare. Att ha ditt CV tillgängligt både på engelska och svenska är också användbart, beroende på positionen.

En person i en gul tröja som arbetar på en bärbar dator av Christin Hume

2. Registrera dig på jobbsökningsidor

I Sverige laddas de flesta jobb upp på Platsbanken, som drivs av Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingens uppdrag är att hjälpa arbetslösa människor i Sverige. Dock arbetar Arbetsförmedlingen främst på svenska, vilket är anledningen till att vi starkt rekommenderar LinkedIn. Vissa företag undviker också att lägga ut jobb på Platsbanken eftersom det kan resultera i många obehöriga sökande, vilket är bra att tänka på. Du bör också registrera dig hos våra partners på MindDig. De är specialiserade på arbetsmarknaden i norra Sverige och den gröna revolutionen som sprider nya företag och innovationer över hela norra regionen!

 

Efter att du har registrerat dig är det dags att börja bläddra bland jobbannonser.

A women with speckles of different colours artfully painted on her face

3. Våga vara annorlunda

När du har hittat ett jobb eller en organisation som du är intresserad av, börja läsa om kraven för jobbet, besök organisationens webbplats för att lära dig lite mer om dem och börja skriva ett personligt brev. Detta är din möjlighet att prata mer ingående om varför du är intresserad av jobbet och visa den potentiella arbetsgivaren vem du är som person. Arbetsgivare letar inte bara efter någon som kan utföra de uppgifter som kommer med jobbet utan också någon som passar bra in i deras arbetskultur. Och Umeå trivs med innovativa, kreativa människor som vågar vara annorlunda. Ett minnesvärt personligt brev kan göra verklig skillnad här.

Two people chatting over coffee

4. Komma i kontakt med arbetsgivare

Medan du väntar på svar på dina ansökningar är det en bra idé att ta kontakt med arbetsgivare som du finner intressanta. Vi på Gateway Umeå arbetar med att göra detta enklare - men i mellantiden är det en bra start att besöka ett företags eller en organisations webbplats. Vissa företag har öppna ansökningar där du alltid kan ladda upp ditt CV, men du kan också hålla ögonen öppna för företags- eller branschevenemang som är öppna för allmänheten. Att lära känna människor inom din professionella sektor är alltid bra för dina chanser att få det jobb du söker!

A woman stretching her hands in front of her

5. Förbered dig själv för intervjuer

Jobbintervjuer kan vara lite läskiga, särskilt om du är ny inom din bransch eller ny i staden. Förbered dig genom att läsa på om rollen, läsa om arbetsgivaren och kolla upp lönejämförelser på webben. Om du har gått med i en fackförening kan du kontakta dem både för professionell rådgivning och löneinformation. Kanske har du en vän inom branschen du vill ansluta till som du kan be om råd. Att få en intervju i sig är en seger, så kom ihåg att fira ditt hårda arbete för att komma dit, även om du inte får jobbet! Se varje intervju som en möjlighet att bli mer bekväm i en intervjusituation och ett sätt att utöka ditt kontaktnät i Umeå.

A woman looking out over a summer lake

Och kom ihåg att ta en paus!

Att söka och ansöka om jobb kräver mycket ansträngning, särskilt om du inte lyckas få intervjuer på ett tag. Ta ett steg tillbaka, ta en paus och utvärdera.

Tappa inte modet - framgång innebär både skicklighet och en god dos tur. Fortsätt kämpa, så kommer du att lyckas.

bottom of page