top of page

Skaffa körkort i Umeå

Även om du enkelt kan ta dig runt i Umeå med cykel eller kollektivtrafik, är att skaffa körkort ett måste för många jobb. Det råder ingen tvekan om att livet i norra Sverige generellt sett blir enklare om du kan köra bil, särskilt om du planerar att bo i något av våra mer avlägsna områden. Ta reda på nedan hur det fungerar att skaffa ett körkort och var du kan hitta en trafikskola.

Anchor 1

Vad för licens behöver jag?

För de vanligaste behoven i norr vill du ha ett B-körkort. Det inkluderar de flesta personbilar, lätta lastbilar och en lätt släpvagn. En rad andra fordon ingår också i detta körkort. Se den fullständiga listan här

Snowy road by night
Driving Lesson

Vad är kraven för att ta körkortet?

För att ta ett B-körkort måste du vara 18 år gammal, vara permanent bosatt eller ha studerat här i minst sex månader. Du måste också ha ett förarintyg som du kan ansöka om via Transportstyrelsen. För detta måste du också besöka en optiker för att testa att din syn är tillräckligt god för att köra bil. Läs den fullständiga listan av krav här.

Hur mycket kostar det att ta B-körkort?

De flesta trafikutbildningar baseras på antalet lektioner du köper, samt ett antal obligatoriska kurser. Därför varierar kostnaderna mellan olika studenter. Du kan också öva med en privat handledare för att få extra erfarenhet, vilket kan hjälpa dig att klara uppkörningen.

Driving Lesson
Image by Towfiqu barbhuiya

Finns det bidrag för att ta körkort?

Traditionellt sett har kostnaderna för att betala för körkortsutbildning varit privata. Men CSN har nu börjat bevilja studielån för trafikutbildning som en del av sitt arbete för hjälpa unga och arbetslösa att få bättre möjligheter på arbetsmarknaden. Det kan vara ett avgörande stöd för dem som söker körkort och behöver ekonomiskt stöd. Du kan läsa mer om lånet här.

Behöver jag kunna svenska för att ta ett svenskt körkort?

Nej, du behöver inte nödvändigtvis kunna svenska för att ta ett svenskt körkort. Teoriböcker finns tillgängliga både i fysisk och digital form på engelska, liksom det avslutande provet. Du måste dock se till att du kan tillräckligt med svenska för att kunna förstå trafikvarningar eller information som ges av polisen. Du måste också säkerställa att din lärare kan kommunicera tydligt med dig så att du lär dig det du behöver veta. Informera din trafikskola om dina behov.

Image by Jessica Guzik
Anchor 2

Hitta din trafikskola

Vi kan inte rekommendera specifika trafikskolor, men nedan hittar du alla skolor som är registrerade på Google och ligger i Umeå. Du kan fråga dina vänner eller kollegor om deras rekommendationer eller kontakta skolorna och ta reda på om de erbjuder en gratis första lektion för att säkerställa att de är rätt val för dig.

Vad händer sen?

När du väl har ditt körkort öppnar sig den svenska Arktis för dig på riktigt. Varför inte planera din nästa roadtrip till fjällen eller kanske den vackra biosfärområdet vid Vindelälven? Du behöver inte ens äga din egen bil - Umeå har flera bilpooler och biluthyrningsföretag tillgängliga för oss som inte reser med bil lika ofta. Besök gärna Visit Umeå för inspiration till nya äventyr!

bottom of page