top of page
Carpenter at Work

Hur du byter jobb i Umeå

Vi befinner oss i en tid av oöverträffad förändring där allt fler människor letar efter att byta karriär. Är du en av dem? Umeå erbjuder flera sätt att utveckla dina färdigheter och hitta något nytt. För en snabb repetition om hur du hittar och ansöker om jobb, gå till vår sida om att hitta ett jobb. Om du redan känner dig säker på hur du hittar det jobb du söker, läs nedan för tips om hur du sticker ut från mängden och hittar din väg till en ny karriär!

Ett antal färgglada anteckningsböcker

01

Uppdatera ditt CV

Se till att du har ett uppdaterat CV, uppdaterade sociala medieprofiler, särskilt på LinkedIn och MindDig. När du byter karriär är det viktigt att fokusera på dina färdigheter och inte nödvändigtvis på vilka titlar du har haft i din tidigare karriär. Det är också en bra idé att skriva några ord om vad du vill göra nu och i framtiden.

02

Lär känna arbetsgivare

Lär känna den professionella sektor du vill ansluta dig till. Fråga människor inom sektorn om råd om arbetsgivare, sök efter företag och organisationer på Google och läs om vad de gör. Att visa förståelse för deras organisation kommer att hjälpa dig att få ett försprång i ansökningsprocessen och eventuella kommande intervjuer.

Dokument och suddade affärsmän i bakgrunden
Industriingenjör på jobbet

03

Utforska roller

När du byter karriär är det viktigt att klargöra vilken roll du letar efter att arbeta i. Och om du inte har arbetat i den rollen tidigare, läs på om vad den innebär. Vilka färdigheter kräver den rollen? Vilket professionellt språk används? Vad förväntas av dig i en sådan roll?

04

Lär dig nya färdigheter

Vid det här laget har du kanske hittat några kunskapsluckor. Det är helt okej, det finns gott om sätt att fylla dessa luckor. Du kan gå den formella vägen och ansöka till en kortare kurs vid ett av våra universitet, ta en distanskurs online eller till exempel använda LinkedIn E-learning för att lära dig och certifiera en ny färdighet!

En person som gör kreativt arbete vid ett skrivbord
En portföljuppslag av ett modeprojekt

05

Visa upp dina färdigheter

Om du fortfarande inte får ett genombrott, överväg att skapa en portfölj för att visa tidigare arbeten. Det kan vara antingen något fysiskt som du kan skicka till potentiella arbetsgivare eller något digitalt som en webbplats eller en blogg. Se bara till att berätta din historia och visa upp dina färdigheter!

Gradient Background

Och kom ihåg...

Du är fantastisk. Att byta karriär är både spännande och ibland skrämmande. Människor runt omkring dig vill att du ska lyckas. Vi vill att du ska lyckas. Så låt folk veta att du letar efter något nytt och tveka inte att be dem om hjälp! Och var inte för hård mot dig själv om du inte lyckas omedelbart - håll bara ögonen på dina långsiktiga mål, och du kommer att komma dit.

bottom of page